Venstres resultater skubber Danmark i en mere borgerlig retning
Vi har i mere end 150 år kæmpet for at gøre en forskel for Danmark. Vi tager ansvaret, også når det er svært og situationen kræver politisk mod – for politisk ansvar handler ikke om at tage de nemme beslutninger. Det handler om at tage de rigtige.
- Vi sænker skatterne for danskerne. Danskernes penge har det bedst i danskernes egne lommer. Derfor har vi sikret skattelettelser til mere end 3 millioner danskere i arbejde, og vi halverer topskatten for over 280.000 hårdtarbejdende danskere.
- Vi investerer i vores forsvar for at beskytte Danmark og værne om vores frihed. Vi har fremrykket de nødvendige investeringer i Forsvaret i kampen for at sikre sikkerhed og stabilitet i Europa. Det har gjort, at vi allerede i 2024 opfylder 2-pct.-målet. Vi har med Ukraine-fonden doneret markant til Ukraines frihedskamp – f.eks. med 19 danske F16-fly, samt gået forrest med direkte indkøb for at løfte den ukrainske forsvarsindustri. Ukraines kamp for frihed er også Danmarks kamp for frihed.
- Vi sikrer et trygt sundhedsvæsen tættere på dig. Med den nye sundhedsreform har vi lagt skinnerne for et stærkere sundhedsvæsen, hvor danskere i hele landet har adgang til egen læge tæt på. Med en akutplan har vi samtidig sikret, at ventelisterne bliver kortere og kortere. Alle danskere har ret til at få den nødvendige behandling i tide.
- Vi sikrer en ansvarlig grøn omstilling af dansk landbrug. Med en historisk grøn trepartsaftale har Venstre sikret et ansvarligt grundlag for en grøn omstilling af landbruget og et nyt Danmarkskort med mere skov, natur og beskyttelse af vores miljø. Og vi sikrer et dansk landbrug i fortsat udvikling.
- Vores ældre skal bestemme mere selv. Med en ambitiøs ældrereform har vi sikret mere selvbestemmelse og frit valg for vores ældre. Det frie valg er blevet udvidet for de ældre, og vi har sikret borgernær visitation med helhedspleje. Det skal i højere grad være op til den enkelte ældre borger, om hjemmehjælperen skal købe ind, lave mad, hjælpe med et bad eller bare være partner i en god snak.
- Vi giver historiske løft af den borgernære velfærd. Venstre prioriterer det borgernære danske velfærdssamfund. Vi har investeret massivt i den kommunale og regionale velfærd helt tæt på borgerne. For Venstre er det afgørende at sikre et ordentligt niveau af velfærd for danskerne.
- Vi frisætter folkeskolen, så dit barn kan få en bedre folkeskole. Vi giver den enkelte folkeskole mere frihed til at tilpasse undervisningen og skolegangen efter lokale forhold, så den passer til netop de børn, der går på den specifikke skole. Det er en markant frisættelse af folkeskolen med plads til flere valgfag og afskaffelse af langt de fleste statslige læringsmål for folkeskolen. Til gavn for vores børn.
- Vi sikrer ansvarlige økonomiske reformer. Vi har allerede sikret og foreslået ambitiøse arbejdsudbudsreformer, der er mere end fem gange så ambitiøse, som de to seneste regeringer formåede til sammen. Det gør vi ved at øge arbejdsudbuddet med foreløbigt over 33.000 personer. Herved sikrer vi, at vores erhvervsliv får bedre adgang til den nødvendige arbejdskraft, så de fortsat kan skabe vækst og fremgang i Danmark.
- Vi sikrer, det bedre kan betale sig at tage et arbejde. Med et nyt kontanthjælpssystem, en 37 timers arbejdspligt, afskaffelse af modregningen af arbejdsindtægt for folkepensionister og generelle skattelettelser for arbejdende danskere har vi sikret, at det bedre kan betale sig at arbejde.
- Vi leverer markante skattelettelser til vores iværksættere og erhvervsliv. Danmark skal være verdens bedste land at være iværksætter i, og vi skal værne om de familieejede virksomheder, der fungerer som livsnerver for lokalsamfund i hele landet. Vi har sænket skatten for generationsskifte i familieejede virksomheder, og vi har gjort adgangen til kapital lettere for vores iværksættere.
Tryk på emnerne nedenfor og se andre af Venstres resultater:
Beskæftigelse
- Folkepensionister og deres ægtefæller kan nu arbejde uden at bekymre sig om at miste deres folkepension, da modregning af arbejdsindtægter i folkepensionen er afskaffet.
- Et nyt og enklere kontanthjælpssystem sikrer, at det bedre kan betale sig at arbejde. Med aftalen har vi sat en stopper for, at primært arbejdsløse indvandrere skal have ekstraordinære pengebeløb fra staten, da det midlertidige børnetilskud endelig er afskaffet.
- Vi har indført en 37 timers arbejdspligt målrettet ikke-vestlige indvandrere. Kan du arbejde, så skal du arbejde.
- Vi har forhøjet ældrechecken med 4.800 kr.
- Med ”Ungeløftet” og en målrettet indsats vil vi hjælpe flere unge uden job eller uddannelse tættere på arbejdsmarkedet gennem samarbejde mellem kommuner, civilsamfund og virksomheder
Børn og undervisning
- Vi har afskaffet tvangsfordelingen baseret på forældreindkomster. Forældres indtægter skal aldrig begrænse den unges uddannelsesmuligheder eller tvinge dem væk fra deres venner.
- Vi løfter erhvervsuddannelserne markant med op til 900 mio. kr. årligt frem mod 2030. Vi vil også sikre, at flere unge – særligt i landdistrikter – får adgang til ungdomsuddannelser tættere på hjemmet med gode studiemiljøer, sociale aktiviteter. Og så har vi foreslået, at der oprettes en ny og mere praktisk orienteret gymnasieuddannelse.
- Vi skal øge kvaliteten for vores børn i folkeskolen. Vi har derfor gennemført en gennemgribende frisættelse af folkeskolen, så der kommer mere lokal selvbestemmelse og mere frihed ude på den enkelte folkeskole.
- Der fjernes 90 pct. af de over 4.000 læringsmål i folkeskolen. Det giver mere rum og tid til den enkelte lærers fokus på at undervise eleverne.
- Vi har styrket skolebestyrelserne i folkeskolen, så lokale løsninger får plads til at blomstre.Vi har styrket de praktiske fag med flere valgfag og lavet mulighed for at tilbyde flere lokale valgfag.
- Vi har givet mere frihed til at drive lokale, stærke skoler med lokale muligheder for kortere skoledage, to-voksenordninger og undervisning i små hold.
- Vi indfører juniormesterlæreordning i udskolingen, så flere børn kan få en positiv faglig oplevelse i folkeskolen og blive bekendt med et håndværksmæssigt fag.
- Vi har foreslået en ny reform af ungdomsuddannelserne, der sikrer rimelige krav og forventninger, bedre ungemiljøer, og som åbner flere døre for de unge.
Erhverv
- Danmark skal være verdens bedste iværksætterland. Derfor har vi gennemført en iværksætterstrategi med skattelettelser for over 800 mio. kr.
- Vi gør det nemmere for danske iværksættervirksomheder at vokse sig store i Danmark ved bl.a. at fjerne iværksætterskatten, så der i fremtiden ikke er skat på selskabers unoterede porteføljeaktier.
- Vi fjerner lagerbeskatningen de første syv år efter børsnotering, så virksomheder kun beskattes af penge, de faktisk tjener, når de sælger aktiver.
- Vi fjerner fantomskatten, så danske startup-virksomheder inden for bl.a. medicinalindustrien ikke skal beskattes af penge, de endnu ikke har tjent.
- Vi letter adgangen til kapital og arbejdskraft til gavn for danske iværksættere ved bl.a. at gøre forskerskatteordningen tilgængelig for endnu mere talentfuld international arbejdskraft.
- Vi forbedrer rammevilkårene for dansk erhvervsliv, og særligt for de familieejede virksomheder. Det er afgørende for arbejdspladserne i mange danske lokalsamfund, at danske familieejede virksomheder har gode konkurrencevilkår. Derfor har vi:
- Sikret mere rimelig beskatning for familieejede virksomheder, der står overfor generationsskifte, bl.a. ved at lette generationsskifteskatten for familieejede virksomheder fra 15 pct. til 10 pct.
- Sikret bedre vilkår for generationsskifte for tusinder af familieejede virksomheder med et retskrav for skematisk værdiansættelse ved generationsskifte.
- Forbedret forsknings- og udviklingsfradraget for vores virksomheders investeringer i fremtidens teknologier og produkter.
- Sikret en ansvarlig sanering af erhvervsstøtten og tilbageført midlerne til erhvervslivet i form af skattelettelser.
- Vi har annulleret lagerbeskatningen på ejendomsvirksomheder.
Finans
- Vi har sikret og foreslået ambitiøse arbejdsudbudsreformer, der er mere end fem gange så ambitiøse, som de to seneste regeringer formåede tilsammen, ved indtil videre at have øge arbejdsudbuddet med over 33.000 fuldtidspersoner.
- Vi har sat gang i arbejdet med at reducere i antallet af administrativt ansatte i den offentlige sektor, så der i stedet kan prioriteres kernevelfærd. Med kommunernes og regionernes økonomiaftaler er vi begyndt med reduktioner i deres administration for samlet 1 mia. kr. i 2024. Dertil er der med opgavebortfald lagt op til fjerne 1.000 administrativt ansatte i staten.
- Det største løft af kommunernes økonomi i mere end 15 år. Kommunernes serviceramme øges med 3,4 mia. kr. med økonomiaftalen for kommunerne i 2025.
- Det største løft af regionernes økonomi i 14 år. Løft af driftsudgifterne til sundhed med 2,1 mia. kr. i 2025 samt et ekstraordinært løft på 600 mio. kr. i 2024.
Forsvar
- Vigtige investeringer i Forsvaret er blevet fremrykket, så Danmark allerede fra i år og frem lever op til vores NATO-forpligtelser om at prioritere minimum 2 pct. af BNP på vores forsvar – i 2024 er vi på 2,4 pct.
- Mere end 60 mia. kr. er afsat i militær støtte til Ukraines frihedskamp. Ukraines kamp for frihed er også Danmarks kamp for frihed. Konkret har vi:
- Igangsat samarbejde mellem Danmark og Holland om at stå i spidsen for træning af ukrainske F-16-piloter.
- Stillet garanti for at understøtte Ukrainernes sikkerhed de næste 10 år.
- Doneret markant militært materiel til støtte for Ukraines frihedskamp, herunder F16-kampfly, 14 Leopard 2 kampvogne, mindst 100 Leopard 1-kampvogne, minerydningskøretøjer, ammunition og feltbroer til Ukraine.
- Øremærket 1 mia. kr. til køb af forsvarsmateriel direkte hos ukrainske forsvarsindustri.
- Forsvaret er blevet løftet med 190 mia. kr. frem mod 2033 med det nye forsvarsforlig og efterfølgende yderligere løft. Vi har:
- Tilbudt en dansk bataljon på op til 1.200 soldater til NATO i forsvaret af Baltikum.
- Investeret 16 mia. kr. i mere materiel samt styrket rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i Forsvaret.
- Sat gang i arbejdet med at istandsætte og genoprette en række kaserner
- Sikret opbygning af Hærens 1. brigade til en tung brigade med flere kampvogne, infanterikampkøretøjer og op til 6.000 soldater.
- Lavet nødvendig udvidelse af værnepligten med flere værnepligtige og længere varighed.
- Sikret ligestilling mellem mænd og kvinder i værnepligten.
- Vi har styrket indsatsen for vores veteraner bl.a. med en ny formodningsregel, der skal sikre en mere rimelig sagsbehandling, hvis man eksempelvis får PTSD efter at have været udsendt.
Fødevarer, landbrug og fiskeri
- Med den grønne trepartsaftale sikrer vi, at et stærkt landbrugs- og fødevareerhverv går hånd i hånd med meget mere natur, skov og biodiversitet, og et bedre vandmiljø:
- Vi får et nyt, grønt Danmarkskort med meget mere skov og natur gennem investeringer for 43 mia. kr. i bl.a. og 250.000 ha ny dansk skov og udtagning af 140.000 ha kulstofrige lavbundsjorde. Dette til stor gavn for det danske vandmiljø og biodiversitet.
- Aftalen er en fremtidssikring af dansk landbrugs rammevilkår mange år frem, så dansk landbrug kan udvikles og ikke afvikles. I aftalen lægges der op til en markant styrkelse af indsatsen for udvikling og implementering af nye, grønne klimateknologier.
- Sikrer at udtagningen af kulstofrige lavbundsjorde intensiveres. På denne måde kan der udtages op mod 140.000 ha lavbundsjorde, hvilket vil bidrage med markante CO2-reduktioner.
- Sikret stærk lokal forankring, når aftalen skal implementeres gennem kystvandråd og lokale grønne treparter bestående af repræsentanter fra bl.a. kommunerne, lokalt landbrug og lokale naturorganisationer.
- Vi har sikret minkavlere mulighed for en hurtigere og mere værdig afslutning af deres forløb.
- Vi har lavet Danmarks første samlede dyrevelfærdsaftale.
Sundhed
- Regeringen har – med sundhedsministeren i front – indgået en historisk aftale om en sundhedsreform, der vil flytte sundhedsvæsenet tættere på borgerne og styrke det nære sundhedsvæsen markant.
- Nye patientrettigheder, der skal give ret til hurtig adgang til praktiserende speciallæger og ret til digitale konsultationer.
- Mere frit valg for danskerne i sundhedsvæsenet ved at udvide det frie valg til også at gælde for sundheds- og omsorgspladser.
- Kronikerpakker med personligt tilpassede planer for tusindvis af borgere med KOL, diabetes og hjertekarsygdomme, så de får en mere sammenhængende og målrettet behandling – ligesom der succesfuldt har været kræftpakker i mange år.
- At flere læger uddannes i Aalborg, Esbjerg og Køge for at forbedre lægedækningen og skabe bedre sammenhæng med de lægedækningstruede områder. Vi vil sikre, at der kommer til at være 1.500 flere læger i almen medicin i 2035.
- En akutplan og styrket brug af privat kapacitet i sundhedsvæsenet er blevet gennemført. Dette har bidraget til, at ventelisterne i sundhedsvæsenet er ved at blive nedbragt.
- Vi har prioriteret 5 mia. kr. i en sundhedspakke til fremtidssikring af sundhedsvæsenet.
- Psykiatrien styrkes markant gennem et løft på 3,2 mia. kr. i 2030 for at give især børn og unge hurtigere og bedre behandling.
- Udviklingen af Kræftplan V er gået i gang. Den skal løfte kræftbehandlingen i Danmark med 600 mio. kr. årligt fra 2025 og frem, som del af sundhedspakken til fremtidssikring af sundhedsvæsenet.
- Vi gør det lettere for ufrivilligt barnløse at få deres ønskebarn med bedre fertilitetshjælp.
- Vi har foreslået en ny, blød variant af aktivt fravalg af organdonation, så færre skal miste livet, mens de er på venteliste til organdonation.
- Retten til fri abort styrkes, og abortlovgivningen moderniseres, så kvinder og par får mulighed for at reagere på 12-ugersscanningen.
Justits
- Med en ny bandepakke, slår vi endnu hårdere ned på hårdkogte kriminelle. Vi gennemfører højere straffe for ulovlige våbenlagre, knive og ydmygelsesvold. Vi gør det strafbart at rekruttere børn og unge til kriminalitet. Og der indføres dobbeltstraf for økonomisk kriminalitet.
- Indsatsen mod antisemitisme er blevet styrket, f.eks. ved midlertidig strafskærpelse for hadforbrydelser.
- Domstolenes økonomi er blevet styrket markant, så vi kan bekæmpe lange ventetider i retssystemet.
- Vi har sikret en styrket indsats mod hooliganisme,
- Vi har givet kommunerne lov til at indsætte tryghedsvagter i nattelivet med en forsøgsordning.
- Vi har forlænget grænsekontrollen, så der fortsat er styr på Danmarks grænser, hvor det er sværere at være kriminel og lettere at være pendler.
Kirke-, by-, landdistrikter- og nordisk samarbejde
- Unge får nemmere ved at komme til og fra uddannelse eller arbejde ved at give 17-årige mulighed for at tage kørekort og at køre alene i dagtimerne.
- Vi har givet en målrettet skattelettelse til danskere bosat i yderkommuner, der pendler til og fra arbejde.
- Vi gør det mere attraktivt at bo i landdistrikterne med befordringsfradrag til studerende i yderkommuner og nye løsninger på kollektiv trafik.
- Med en ny turismestrategi og en liberalisering af lukkeloven giver vi bedre muligheder for at udvikle og skabe nye attraktive tilbud til turister over hele landet.
- Med en ny planlovsaftale luges der ud i de bureaukratiske benspænd og besværlige regler, som i dag hæmmer udviklingen i vores landdistrikter.
Klima-, og energi- og forsyning
- Vi har iværksat politiske initiativer, så Danmark indfrier 2025-klimamålet og samtidig fører os godt på vej mod målet om 70 pct. reduktion i 2030.
- Danmarkshistoriens største havvindsudbud er faldet på plads, så der kan skabes grøn strøm til mere end 14 mio. danske og europæiske husstande.
- Dansk produktion af grøn brint er blevet kickstartet med et PtX-udbud til 1,25 mia. kr.
- Der er lavet en bred aftale om fangst og lagring af CO2. Det kommer til at bidrage med markante CO2-reduktioner for at realisere vores klimamål.
- Der er sikret flere midler til udrulning af fjernvarme, så flere danske familier får mulighed for at skifte fra gas til fjernvarme.
- Med den grønne trepartsaftale viser vi vejen for at vi når i mål med vores klimaambitioner.
Ligestilling
- Vi har indført ligestilling af mandlige og kvindelige ofre for partnervolds ret til krisecenterophold og psykologhjælp, som en del af handlingsplan mod partnerdrab og partnervold.
- Der er lavet en handlingsplan mod partnerdrab og partnervold med 26 initiativer til at sikre opsporing og forebyggelse af partnervold og partnerdrab samt bedre hjælp til ofre.
Kultur
- Museerne i hele landet er blevet styrket med en ny museumsreform, og vi sikrer, at de dygtigste museer fremover bliver belønnet.
- Det bliver nu nemmere at drive forening og være frivillig i Danmark, fordi vi bl.a. forenkler reglerne.
Miljø
- Vi har sikret en evaluering af dyrevelfærden i naturnationalparkerne.
- Klimatilpasningsplan 1 er blevet præsenteret. Den skal ses som første skridt på vejen mod at forbedre klimasikringen af hele Danmark.
- En ny havnaturfond på 500 mio. kr. skal bidrage til genopretningen af den maritime natur og biodiversiteten.
Skat
- Vi har sikret personskattelettelser for mere end 10 mia. kr. til mere end 3 mio. arbejdende danskere.
- Vi har forbedret beskæftigelsesfradraget for arbejdende danskere, så de kommer til at beholde flere af deres egne penge selv.
- Vi har halveret topskatten for 280.000 danskere.
- En enlig forsøger i arbejde vil kunne få en skattelettelse på 8.000 kr. om året.
- Vi har sikret et skattestop, så det samlet set ikke bliver dyrere at være dansker.
- Håndværkerfradraget genindføres, så danske boligejere bedre kan få råd til at klimasikre eller energirenovere deres hjem.
- Servicefradraget forbedres, så danske børnefamilier nemmere kan få hjælp i hverdagen og få en hektisk hverdag til at hænge bedre sammen.
- Vi har sikret en skattelettelse til unge under 18 år i fritidsjob ved at fjerne AM-bidraget og forhøje deres frikortbeløb.
Social og bolig
- Der er lavet en ny aftale om grønne CO2-krav til nybyggeriet af bl.a. boliger og regelforenkling af bygningsreglementet.
- Barnets lov, der styrker børns rettigheder, er blevet vedtaget.
- Vi har permanentgjort det sociale frikort, så flere socialt udsatte kan få foden indenfor på arbejdsmarkedet.
Transport
- Postområdet er blevet liberaliseret ved en ophævelse af befordringspligten for at skabe et mere konkurrencepræget og effektivt postsystem til gavn for forbrugerne.
- Vi gennemfører en markant afbureaukratisering af regler, love, bekendtgørelser og cirkulærer på Transportministeriets område.
- Vi har afsat mere end 800 mio. kr. til at bekæmpe vejstøj ved motorveje i hele landet.
- Anlægsloven for den tredje Limfjordsforbindelse er kommet på plads.
- Togforbindelsen over Vejle Fjord er blevet sløjfet.
Uddannelse- og forskning
- Kandidatuddannelserne er blevet reformeret, så de studerende nu bliver knyttet tættere til erhvervslivet.
- Vi investerer og reformerer professionsuddannelser, der skal være mere praksisnære, med friere rammer og højere kvalitet til gavn for fremtidens pædagoger, sygeplejersker og el-installatører.
- Vi har lavet en SU-reform, der sikrer studerende SU under hele deres uddannelse, men ikke til ekstra studieår. Samtidig stilles studerende med særlige behov bedre.
Udlændinge- og integration
- Vi har forbedret og permanentgjort aftalen om styrket rekruttering af international arbejdskraft. Det betyder, at den nye lavere supplerende beløbsordning er gjort permanent, fast track-ordningen er udvidet og positivlisten er udvidet med flere stillingsbetegnelser, så vi samlet set vil få nemmere ved at tiltrække kvalificeret international arbejdskraft til Danmark.
- Reglerne er blevet strammet så flere flygtninge, der rejser på ferie til deres hjemland, kan fratages deres flygtningestatus.
- Ved at lempe kravet om en dansk bankkonto har vi sikret mere fleksible regler for international arbejdskraft.
- Vi har indført en 37 timers arbejdspligt målrettet ikke-vestlige indvandrere. Kan du arbejde, så skal du arbejde.
Ældre
- Med en bred og ambitiøs ældrereform sikrer vi mere frihed og selvbestemmelse for vores ældre. Den sikrer:
- Udvidelse af det frie valg inden for rehabilitering og genoptræning for vores ældre.
- Stærkere mulighed for ældre til selv at bestemme anvendelsen af den visiterede tid i hjemmeplejen.
- Forenkling af tilsyn med færre tilsynsbesøg i ældreplejen.
- En ny borgernær visitationsmodel med helhedspleje, så de ældre kan bestemme mere selv.
- Mere tryghed for ældre der får hjemmehjælp ved at udbrede flere faste teams.
- Fair vilkår for private leverandører til ældreplejen med ny afregningsmodel.
- Mere tillid til den enkelte ældre ved tildeling af hjælpemidler.